Homologatie van uw wagen

Homologatie of keuring

Homologatie uitbesteden

Niet elk voertuig mag zomaar deelnemen aan het Belgische verkeer. Daar zijn uiteraard verschillende voorwaarden aan verbonden. In de eerste plaats moet u een goedkeuringscertificaat aanvragen bij de Belgische overheid. Daarnaast zijn er nog meer zaken die u moet regelen. We begrijpen goed dat dit ingewikkeld voor u kan zijn. Dit geldt zeker voor mensen die geen ervaring met de procedures hebben. Gelukkig kunnen wij u helpen bij het homologeren van de auto.

Maar wat is homologeren precies en hoe kunnen wij u ondersteunen? Lees hieronder verder.

Wat houdt homologeren in en wat zijn de algemene eisen?

De Belgische overheid probeert verkeersongelukken zoveel mogelijk te voorkomen en om die reden zijn er strenge eisen voor nieuwe voertuigen. Alle voertuigen en voertuigonderdelen die worden ingevoerd uit het buitenland moeten voldoen aan strenge eisen. Anders mogen ze namelijk niet op de openbare weg gebruikt worden. Bij deze keuringsvorm wordt gekeken of de voertuigen aan de technische en administratieve eisen voldoen. Dit zijn onder andere de eisen die zijn opgesteld door de Europese Unie.

Bij een auto homologatie wordt in principe naar drie algemene zaken gekeken.

1) De veiligheid

De veiligheid moet uiteraard centraal zijn. Dit is niet alleen relevant voor de bestuurder, maar ook voor de veiligheid van de andere weggebruikers. Er wordt in de eerste plaats gekeken naar de remmen. Voldoen die aan de strenge technische eisen? Wanneer dit niet het geval is, dan kan het voertuig worden afgekeurd. Ook wordt er gekeken naar de veiligheidsgordels en de banden.

2) Milieu

De klimaatproblematieken zullen u ongetwijfeld niet ontgaan zijn. We leven tegenwoordig in lastige tijden en iedereen moet een steentje bijdragen aan een beter klimaat in België. Dit geldt dus ook voor de overheid en daarom moeten voertuigen ook aan verschillende milieueisen voldoen. Er wordt tijdens de controle dus ook gekeken naar de uitstoot van verontreinigde deeltjes en gassen. Daarnaast zijn er uiteraard ook regeltjes met betrekking tot het geluid. Een voertuig mag geen geluidsoverlast veroorzaken.

3) Er wordt gekeken naar de interne markt

Alle Europese lidstaten moeten voldoen aan de strenge eisen van de Europese Unie. Er wordt dus niet alleen naar de Belgische regels gekeken, maar ook of het voertuig voldoet aan de regels van de Europese Unie.

Homologatie auto aanvragen?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat alleen erkende autofabrikanten een homologatie aan kunnen vragen. Dit is echter een misvatting, want ook andere fabrikanten en particulieren mogen een homologatie aanvragen. Daarnaast mag u als particulier of ondernemer ook een vertegenwoordiger aanstellen. Deze neemt de procedure dan van u over. Wij hebben ervaring met het aanvragen van homologaties, dus wij kunnen u vertegenwoordigen en alles van A tot Z regelen.

Verschillende mogelijkheden bij voertuig homologeren

In de eerste plaats gaan we graag vrijblijvend met u in gesprek. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven wat uw wensen zijn als het gaat om het inschrijven van uw auto. Het kan ook zijn dat u bepaalde zaken zelf kunt uitvoeren, maar dat u ons voor de meer ingewikkelde procedures nodig heeft. Een van onze ervaren medewerkers geeft u gepast advies op basis van het vrijblijvende gesprek.

We gaan aan de slag

We weten precies waar ze naar kijken bij de technische keuring. We kunnen dan ook snel met uw voertuig aan de slag gaan. Deze nemen we tijdelijk van u over en vervolgens maken we deze helemaal klaar voor de keuring. We kijken of de auto aan de verschillende eisen voldoet. Is dat het geval? Dan laten we hem zo snel mogelijk voor u keuren. Moeten er nog zaken aangepast worden? Dan bespreken we met u de verschillende opties.

Afhandeling homologeren voertuig

Is uw auto door de keuring gekomen? Dan willen u in de eerste plaats van harte feliciteren, want dat houdt in dat u met de auto de weg op kan. Er moeten dan nog wel enkele zaken afgehandeld worden. Er moeten bijvoorbeeld documenten worden opgesteld. Ook de gelijkvormigheidattest moet nog geregeld worden. Bij deze activiteiten kunnen wij u ook ondersteunen.

Al met al is het zeker aan te raden om gebruik te maken van onze diensten. Wilt u weten wat een homologatie ongeveer gaat kosten? Vraag via onze website dan een vrijblijvende offerte aan.